Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Під час візиту Блінкена у Veterano Pizza із закладу нібито прибрали нацистський шеврон та фото палаючого будинку профспілок в Одесі

Крайній візит державного секретаря США Ентоні Блінкена до Києва відбувся 14-15 травня 2024 року. Після насиченого зустрічами першого дня Блінкен разом із Дмитром Кулебою відвідав заклад Veterano Pizza, де, згідно з твердженнями пропагандистів, нібито перед візитом держсекретаря США змінили фото охопленого вогнем будинку профспілок в Одесі 2014 року на тризуб. А в самому закладі є стіна з шевронами, де розміщена емблема нацистської дивізії СС «Вікінг». 

Скриншот VoxCheck

Однак у цьому випадку маємо справу з фотофейком. Про це пишуть у проєкті VoxCheck. Оскільки відвідувачі Veterano Pizza швидше за все публікували світлини, де позначали заклад, то фактчекери VoxCheck вирішили переглянути такі пости в інстаграмі. Наприклад, фото з двома чоловіками, які начебто сфотографувалися на фоні палаючого будинку профспілок в Одесі відредагували. В оригіналі його опублікували на інстаграм-сторінці navysportua 14 грудня 2021 року. На стіні за відвідувачами помітно, що на місці фото нібито палаючої будівлі насправді висить тризуб на чорно-червоному тлі.

Зверху — фейкове фото. Знизу — оригінальна світлина. Джерело: VoxCheck

Також відредагували й картинку з шевроном дивізії СС. Оригінальну фотографію опублікували в лютому 2018 року. На ній немає нацистської емблеми — її додали автори фейку у фоторедакторі.

Зверху — фейкове фото. Знизу — оригінальна світлина. Джерело: VoxCheck

Ще на початку повномасштабної війни ми спростовували інформацію, що Ентоні Блінкен під час візиту до Литви нібито заявив, що російська армія набагато перевершує українську і здатна «перемолоти» її.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join