Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Одесі трьох працівників ТЦК нібито знайшли мертвими

У мережі поширюють інформацію, нібито в Одесі трьох представників ТЦК знайшли мертвими. Спочатку вони буцімто побили цивільного чоловіка та затягнули його до автомобіля. Однак згодом, коли чоловік отямився, він буцімто вбив військовослужбовців. Утім, це ― фейк. 

Скриншот VoxCheck

На цей кейс звернули увагу фахівці з проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що першоджерело цієї інформації систематично поширює фейки про Україну та не надає жодних доказів своїм тезам. Інформації про трьох загиблих працівників ТЦК немає в авторитетних українських або західних ЗМІ. На сайті та в соцмережах Головного управління Нацполіції в Одеській області та на сторінці Одеської обласної прокуратури також немає подібної інформації. 

Першоджерело стверджує, що цією «новиною» з ним нібито поділився підписник, родич якого працює в поліції, однак він не наводить жодних деталей, за якими можна підтвердити правдивість цих слів.В Україні не було випадків убивства працівників ТЦК, принаймні про це немає згадок в українських ЗМІ чи правоохоронних органах. Однак є інформація, що в травні 2024 року мешканець Дніпропетровщини скоїв замах на вбивство працівника ТЦК. За даними слідства, представники районного ТЦК зупинили підозрюваного для перевірки документів у місті Синельникове. У відповідь на це чоловік раптово дістав ніж та поранив одного із військовослужбовців. Тобто вказаний випадок не приховували та не замовчували. Також медіа інформували суспільство й про те, що на Черкащині невідомі кинули вибуховий пристрій у двір працівника ТЦК, сержанта Збройних сил. А ще був випадок у Чернівцях, коли військовозобов'язаний здійснив напад і вдарив представника ТЦК, чим спровокував удар у відповідь.

Цим фейком і йому подібними російська пропаганда намагається зірвати мобілізацію в Україні. Більше фейків на тему мобілізації можна переглянути тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись