Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Одесі трьох працівників ТЦК нібито знайшли мертвими

У мережі поширюють інформацію, нібито в Одесі трьох представників ТЦК знайшли мертвими. Спочатку вони буцімто побили цивільного чоловіка та затягнули його до автомобіля. Однак згодом, коли чоловік отямився, він буцімто вбив військовослужбовців. Утім, це ― фейк. 

Скриншот VoxCheck

На цей кейс звернули увагу фахівці з проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що першоджерело цієї інформації систематично поширює фейки про Україну та не надає жодних доказів своїм тезам. Інформації про трьох загиблих працівників ТЦК немає в авторитетних українських або західних ЗМІ. На сайті та в соцмережах Головного управління Нацполіції в Одеській області та на сторінці Одеської обласної прокуратури також немає подібної інформації. 

Першоджерело стверджує, що цією «новиною» з ним нібито поділився підписник, родич якого працює в поліції, однак він не наводить жодних деталей, за якими можна підтвердити правдивість цих слів.В Україні не було випадків убивства працівників ТЦК, принаймні про це немає згадок в українських ЗМІ чи правоохоронних органах. Однак є інформація, що в травні 2024 року мешканець Дніпропетровщини скоїв замах на вбивство працівника ТЦК. За даними слідства, представники районного ТЦК зупинили підозрюваного для перевірки документів у місті Синельникове. У відповідь на це чоловік раптово дістав ніж та поранив одного із військовослужбовців. Тобто вказаний випадок не приховували та не замовчували. Також медіа інформували суспільство й про те, що на Черкащині невідомі кинули вибуховий пристрій у двір працівника ТЦК, сержанта Збройних сил. А ще був випадок у Чернівцях, коли військовозобов'язаний здійснив напад і вдарив представника ТЦК, чим спровокував удар у відповідь.

Цим фейком і йому подібними російська пропаганда намагається зірвати мобілізацію в Україні. Більше фейків на тему мобілізації можна переглянути тут.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join