Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито почала мінувати береги річки Тиса

Пропагандистські телеграм-канали поширюють інформацію, що Україна буцімто почала мінування берегів Тиси, щоб запобігти втечі військовозобовʼязаних за кордон. 

Скриншот Центру протидії дезінформації

Центр протидії дезінформації при РНБО верифікував цю інформацію в речника ДПС України Андрія Демченка та повідомив, що «новина» про мінування Тиси ― це черговий фейк російської пропаганди. Водночас, за словами Демченка, для посилення кордону Україна збільшує кількість прикордонних нарядів, застосовує технічні засоби спостереження, зокрема відеокамери та безпілотники.

Варто зауважити, що подібну дезінформацію пропагандисти поширюють не вперше, а її мета полягає в тому, щоб дестабілізувати ситуацію в країні. Також за допомогою подібних фейків агітпроп намагається дискредитувати державні інституції та викликати до них недовіру з боку українців. Раніше ми спростовували інформацію, що на річці Тиса українців нібито розстрілюють за втечу від мобілізації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись