Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Фейковий наказ від імені голови Харківської ОВА Олега Синєгубова

Російські телеграм-канали поширюють фото нібито наказу голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова щодо проведення евакуації представників адміністрацій і членів їхніх сімей з окремих населених пунктів Харківської області.

Після верифікації цієї інформації в Харківської ОВА, Центр протидії дезінформації при РНБО повідомив, що наказ є фейковим. Також в адміністрації зауважили, що під номером 121 В, який вказано у фейковому документі, в ОВА вже існує інше розпорядження. Воно датоване 1 березня 2024 року, і стосується переоформлення ліцензії на провадження освітньої діяльності у сфері повної загальної середньої освіти. 

Слід звернути увагу й на оформлення так званого «наказу» та вживання в тексті документа виразів «наказуємо» та «поголовний список», що не відповідає вимогам ділового мовлення. 

Цей та інші подібні фейки росіяни поширюють з метою посіяти панічні настрої серед населення та дестабілізувати й без того складну ситуацію в регіоні, причиною якої насамперед є наступ Росії на Харківщині та часті терористичні удари по самому Харкову та області. Раніше ми спростовували інформацію, що голова Харківської ОВА нібито втік із міста.

Джерело: Центр протидії дезінформації

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись