Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Норвегія продала Росії секретну військову базу

У російському сегменті фейсбуку, в ютубі та в медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширили відео, в якому йдеться, що Норвегія продала Росії за 4,4 млн доларів стратегічно важливий об’єкт — базу підводних човнів «Олавсверн». Також зазначається, що Єнс Столтенберг, який у минулому був прем’єр-міністром Норвегії, дав згоду на продаж. Цю базу купив Гуннар Вільгельмсен, який згодом нібито продав її Росії. Норвежці звернули увагу на базу, коли там зупинилися два російські кораблі. На них буцімто працюють російські вчені, які передають детальний аналіз російським військовим щодо інфраструктури НАТО. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Myth Detector. Норвегія не продавала Росії військову базу. У 2013 році військову базу «Олавсверн» було списано, після чого її купила норвезька приватна інвестиційна група. А у 2014-2015 роках портом цієї бази користувалися російські кораблі. Проте сама «Олавсверн» ніколи не належала ні державі Росії, ні російським компаніям. Цю інформацію підтвердили нові власники бази — компанія WilNor Governmental Services AS, яка купила її у 2020 році.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати владу Норвегії, посіяти зневіру серед українців та розсварити Україну із західними партнерами. Раніше ми спростовували фейк про те, що в Японії з’явився білборд із написом: «Зупиніть Зеленського, зупиніть війну».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись