Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні бояться нового російського наступу на Київ

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що ЗСУ нібито мають серйозні побоювання, що Росія ще раз піде в наступ на Київ. Про це буцімто повідомив командувач об'єднаних сил українських військ генерал-лейтенант Сергій Наєв. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Насправді Сергій Наєв не говорив про «страх» щодо такого розвитку подій. Навпаки, у своєму інтерв’ю виданню РБК-Україна, яке вийшло 14 серпня 2023 року, він зазначив, що станом на зараз на цьому напрямку «немає ознак того, що ворог готується до наземної наступальної операції». Також він додав, що ймовірність повторного наступу на Київ «зараз не підкріплена силами та засобами» ворога.

Поширюючи фейк про побоювання повторного наступу російських військових на Київ, агітпроп намагається дискредитувати вище військове керівництво України та посіяти паніку і зневіру серед українців. Раніше ми спростовували фейк, що Генсек НАТО Єнс Столтенберг визнав, що «розпіарений контрнаступ не приносить очікуваних результатів».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись