Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття ОВА та ГУР спростували інформацію про нібито спланований російський теракт на Запорізькій АЕС

Анонімні телеграм-канали та російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, а також низка українських ЗМІ поширили інформацію про те, що президент Росії Володимир Путін нібито ухвалив рішення підірвати Запорізьку АЕС та визначив дати теракту. Це — неправда.

У Головному управлінні розвідки України заявили: «Щодо можливої провокації росіян на ЗАЕС, то зараз небезпеки немає. Активно працює російське ІПСО, вони намагаються посіяти паніку, налякати українців. Звісно, у разі підвищення ймовірності провокацій, як і раніше – ГУР, Президент та інші спецслужби обов'язково попередять. А ось зараз хвилюватися не варто».

Пізніше керівник Запорізької ОВА Юрій Малашко у телеграм-каналі також спростував цю інформацію. «Наразі інформація, яка поширюється у ЗМІ стосовно якогось спланованого теракту російськими окупантами на Запорізькій атомній електростанції, не підтверджується. Вона не відповідає дійсності», — зазначив Малашко.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються створити хаос та посіяти паніку серед українського населення. Вони систематично розповсюджують фейки про ЗАЕС із цією метою. Раніше ми спростовували фейк, що в Києві розкупили весь йодид калію після заяви Зеленського про мінування Запорізької АЕС.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись