Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові пограбували та підпалили аптеку в Часовому Ярі

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширили інформацію про те, що українські військові нібито пограбували аптеку в Часовому Ярі та підпалили її. Буцімто це типова тактика української армії. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Будинок, зображений на фото, яке поширює агітпроп, постраждав унаслідок російського обстрілу. За допомогою зворотного пошуку зображень Google вони визначили, що вперше фото опублікував начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

26 липня від ворожих обстрілів постраждали цивільні об’єкти, зокрема 2 будинки в Часовоярській громаді. Кириленко не називав адреси, проте на фото, яке він опублікував у телеграм-каналі, зображена саме ця аптека, яку поширюють пропагандисти.

Російський агітпроп застосовує тактику віддзеркалення, аби відвернути увагу всього світу від злочинів Росії та звинуватити в них Україну. Раніше ми спростовували фейк, що українські військові облаштовують катівні для дітей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись