Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німці вирубали майже всі дерева у центральному парку Берліна на дрова

Таку «новину» поширюють у соціальних мережах та на проросійських ресурсах. Йдеться про центральний парк Берліна «Тіргартен». Ба більше, нібито через брак палива та енергетичну кризу німці замислилися про можливість опалювати житло кінським гноєм.  Мовляв, зневірені європейці згадують, що такого не було з часів Другої світової війни. Нібито їм доводиться, як у давнину, збиратися біля вогню в одному приміщенні, щоб зігрітися. Про таке нібито повідомило британське видання Bloomberg. Це не так.

Як пише StopFake, у матеріалі видання Bloomberg немає інформації про те, що німці вирубали майже всі дерева у центральному парку Берліна. За часів Другої світової війни німці справді запасалися дровами, вирубуючи дерева в парку Тіргартен, однак зараз вони купують деревину як альтернативне джерело палива на зиму. Автори статті пишуть, що центральний парк Берліна зараз має такий вигляд, як і пів року тому, а дерева в ньому залишаються недоторканими. Ба більше, це підтверджує їхній журналіст, який на той момент перебував безпосередньо у столиці Німеччини.

Російська пропаганда систематично маніпулює темою енергетичної безпеки Західних країн. Раніше вони видавали російських пенсіонерів, які запасаються дровами, на зиму за німецьких. Також для залякування Європи у Росії зняли відео про важку зиму без газу й використали кадри досі негазифікованого російського Красноярська.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись