Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У школах Києва готуються роздавати йодид калію для захисту від радіації

У проросійських телеграм-каналах поширюють інформацію, нібито київські школи отримають препарат йодид калію, який видаватимуть дітям у разі радіаційної аварії. Також поширюють зразок заяви, яку нібито просять батьків задля надання згоди на приймання ліків під час надзвичайної ситуації. Утім, це неправда. 

У Київській міській державній адміністрації (КМДА) повідомили, що заява некоректна. Жодних розпоряджень щодо отримання згоди від батьків на вживання школярами йодиду калію Департамент освіти і науки КМДА не давав.

За інформацією фактчекерів проєкту VoxCheck, йодид калію отримали всі районні державні адміністрації Києва. Саме вони відповідають за безпосереднє планування та підготовку до евакуації у своїх районах та в разі потреби видаватимуть препарат населенню. Також запаси йодиду калію має Департамент охорони здоров’я КМДА.

У Міністерстві охорони здоров’я також повідомили, що держава закупила необхідну кількість йодиду калію і в разі аварії організовано видаватиме препарат. 

Наголошуємо, що ліки варто приймати лише після офіційного оповіщення про загрозу викиду радіації. Адже йодид калію ефективний за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари або одночасно з надходженням хмари та через 6 годин після.

Російська пропаганда продовжує ядерний шантаж та залякує українців його наслідками. Раніше пропагандисти звинувачували Україну у «ядерному тероризмі» та писали, що Україну «готують» до ядерної аварії, яку влаштують «треті сторони», але звинуватять Росію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись