Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Понад 3 мільярди людей утрималися від голосування щодо окупації Росією українських територій

Такі повідомлення поширюють у проросійських телеграм-каналах. Мовляв, під час голосування за Резолюцію Генасамблеї ООН 3 мільярди людей утрималися від голосування за засудження незаконних дій Росії та окупації українських територій. Це — маніпуляція.

Насправді Генасамблея ООН засудила псевдореферендуми, які Росія влаштувала на тимчасово окупованих українських територіях. Резолюцію підтримали 149 зі 193 членів Генасамблеї, 5 держав проголосували проти, а ще 35 утрималися від голосування. Саме цим і маніпулюють пропагандисти. 

Насправді на засіданнях Генасамблеї голосують представники країн, які представляють не стільки волю народу, скільки позицію керівної партії. Кожна держава-член ООН переслідує насамперед власні інтереси. Перед тим, як голосувати, представники країн-членів ООН не проводять жодного опитування серед населення. Тож щодо голосування утримались лише 35 країн. Сумарна чисельність їх населення справді становить понад 3 мільярди, однак це ні на що не впливає. На маніпуляцію звернули увагу фактчекери Запорізького центру розслідувань.

Російська пропаганда систематично вдається до маніпуляцій для того, щоб видавати бажане за дійсне.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись