Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Німецькі пенсіонери запасаються дровами на зиму

У соціальних мережах поширюють фото літніх жінок, які несуть дрова, з підписами, що нібито так німецькі пенсіонери готуються до зими через проблеми з газом. Це — маніпуляція. 

Насправді на фото російські пенсіонери. Фактчекери проєкту MithDetector виявили, що світлини були зроблені у 2018-2019 роках російськими фотографами для ілюстрації матеріалів про те, чи встигнуть росіяни підготуватися до зими. Попри те, що Росія намагається шантажувати Захід постачанням газу, чимало районів Росії все ще не приєднані до системи газопостачання, тож мусять заготовляти дрова на зиму.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну європейські країни справді намагаються знайти альтернативні джерела енергії замість російського газу. Серед альтернатив — заготівля дров і придбання дров'яних печей. Попит на дров’яні печі в Німеччині зріс удвоє у порівнянні з минулим роком. У минулому менш як 6% німців використовували деревину для опалення, однак цього року ймовірно їх кількість може зрости.

Раніше пропагандисти поширювали фейки, що нібито мер Львова Садовий закликав мешканців закуповувати дрова на зиму,  а також нібито у Києві «скасували» опалювальний сезон через санкції проти Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись