Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американські вчені працювали над вірусом COVID-19 в Україні

Про таке пишуть російські медіа та користувачі соціальних мереж. Буцімто це визнав колишній головний епідеміолог США Ентоні Фаучі в інтерв’ю виданню Fox News. Нібито на запитання про спецлабораторії в Україні Фаучі розповів, що «там проводилися дуже потрібні в інтересах нацбезпеки США експерименти». Мовляв, ці експерименти украй небезпечні, і проводити їх на території Штатів заборонено законом, а українцям платили «добрі гроші», тож вони були задоволені. Також нібито США відкрили кілька лабораторій навіть у Китаї, в Ухані зокрема. Нібито китайці були обізнані лише щодо деяких відносно безпечних робіт, а українці «не мали уявлення про більшість дослідів». Це — неправда.

Ентоні Фаучі ніколи не говорив про те, що американські вчені працювали над вірусом COVID-19 у Китаї та в Україні. Як пише StopFake, цитата вигадана і її немає в жодному правдивому джерелі інформації. Ба більше, заяви про наявність американських біолабораторій в Україні також є хибними. Українські дослідні лабораторії фінансуються з державного бюджету й підпорядковуються Міністерству охорони здоров’я України.

Пропагандисти систематично поширюють фейки про роботу біолабораторій в Україні. Раніше вони писали про те, що нібито американські вчені проводили випробування біологічних препаратів на пацієнтах психлікарні в Харкові; Pfizer i Moderna керували біолабораторіями в Україні; США розробили дрон, яким транспортуватимуть «заражених комах».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись