Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Американські вчені працювали над вірусом COVID-19 в Україні

Про таке пишуть російські медіа та користувачі соціальних мереж. Буцімто це визнав колишній головний епідеміолог США Ентоні Фаучі в інтерв’ю виданню Fox News. Нібито на запитання про спецлабораторії в Україні Фаучі розповів, що «там проводилися дуже потрібні в інтересах нацбезпеки США експерименти». Мовляв, ці експерименти украй небезпечні, і проводити їх на території Штатів заборонено законом, а українцям платили «добрі гроші», тож вони були задоволені. Також нібито США відкрили кілька лабораторій навіть у Китаї, в Ухані зокрема. Нібито китайці були обізнані лише щодо деяких відносно безпечних робіт, а українці «не мали уявлення про більшість дослідів». Це — неправда.

Ентоні Фаучі ніколи не говорив про те, що американські вчені працювали над вірусом COVID-19 у Китаї та в Україні. Як пише StopFake, цитата вигадана і її немає в жодному правдивому джерелі інформації. Ба більше, заяви про наявність американських біолабораторій в Україні також є хибними. Українські дослідні лабораторії фінансуються з державного бюджету й підпорядковуються Міністерству охорони здоров’я України.

Пропагандисти систематично поширюють фейки про роботу біолабораторій в Україні. Раніше вони писали про те, що нібито американські вчені проводили випробування біологічних препаратів на пацієнтах психлікарні в Харкові; Pfizer i Moderna керували біолабораторіями в Україні; США розробили дрон, яким транспортуватимуть «заражених комах».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join