Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Напис «Україна» замість «Республіка Україна» на закордонному паспорті нібито доводить те, що Україна — не держава

Російські пропагандисти поширюють неправдиву інформацію, нібито Україна фактично не є суверенною державою, оскільки на її закордонному паспорті надруковано «Україна» замість «Республіка Україна», на відміну від паспортів країн Європейського Союзу. Однак це — неправда.

На цей фейк звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що Україна — це повна назва держави, і тому на обкладинці українського паспорта зазначено «Україна». Така практика є стандартною для багатьох країн світу, включаючи членів Європейського Союзу. Наприклад, на паспорті Чехії написано «Чеська Республіка», а на паспорті Польщі — «Республіка Польща».

Проте не всі країни — члени ЄС використовують слово «республіка» в назві своїх країн, як це стверджують пропагандисти. Це через те, що не всі з них є республіками. Наприклад, Нідерланди, Бельгія, Данія, Іспанія та Швеція є королівствами, тому на їхніх паспортах не вказується слово «республіка». Також на паспортах інших європейських республік, таких як Угорщина, Румунія та Ірландія, можна побачити лише назву країни без цього слова .

На паспортах різних країн можна побачити різні підходи до вказання повної назви держави. Отже, твердження про те, що Україна не є державою через відсутність слова «республіка» на її паспорті, є безпідставним.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб виправдати агресію Росії в бік України тим, що Україна нібито не є справжньою державою.

Приклади паспортів країн-членкинь ЄС без слова "республіка" в назві

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись