Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Напис «Україна» замість «Республіка Україна» на закордонному паспорті нібито доводить те, що Україна — не держава

Російські пропагандисти поширюють неправдиву інформацію, нібито Україна фактично не є суверенною державою, оскільки на її закордонному паспорті надруковано «Україна» замість «Республіка Україна», на відміну від паспортів країн Європейського Союзу. Однак це — неправда.

На цей фейк звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що Україна — це повна назва держави, і тому на обкладинці українського паспорта зазначено «Україна». Така практика є стандартною для багатьох країн світу, включаючи членів Європейського Союзу. Наприклад, на паспорті Чехії написано «Чеська Республіка», а на паспорті Польщі — «Республіка Польща».

Проте не всі країни — члени ЄС використовують слово «республіка» в назві своїх країн, як це стверджують пропагандисти. Це через те, що не всі з них є республіками. Наприклад, Нідерланди, Бельгія, Данія, Іспанія та Швеція є королівствами, тому на їхніх паспортах не вказується слово «республіка». Також на паспортах інших європейських республік, таких як Угорщина, Румунія та Ірландія, можна побачити лише назву країни без цього слова .

На паспортах різних країн можна побачити різні підходи до вказання повної назви держави. Отже, твердження про те, що Україна не є державою через відсутність слова «республіка» на її паспорті, є безпідставним.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб виправдати агресію Росії в бік України тим, що Україна нібито не є справжньою державою.

Приклади паспортів країн-членкинь ЄС без слова "республіка" в назві

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join