Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Студія Paramount Pictures нібито знімає фільм «Ціна перемоги» про Зеленського за 115 млн доларів

Пропагандисти поширюють у соцмережах інформацію, посилаючись на «статтю» NY Daily News, буцімто студія Paramount Pictures на замовлення «Кварталу 95» розпочне зйомки блокбастера «Ціна перемоги», присвяченого життєвому шляху Володимира Зеленського від коміка до президента. За їх твердженнями, режисурою займеться Джеймс Менголд, а на головну роль розглядаються Шон Пенн, Шая Лабаф або Джеремі Реннер. Бюджет фільму нібито оцінюють у 115 млн американських доларів. Утім це фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що вебсайт, який опублікував цю новину, був зареєстрований 18 січня 2024 року, незадовго до появи фейку. При цьому сайт позиціює себе як видання, засноване в 1975 році журналістом Дж. Р. Мак-Дугласом, інформація про якого відсутня у відкритих джерелах. Назва видання на сайті вказана як Ney York News Daily, хоча правильно повинно бути New York News Daily. Фейковий ресурс намагається імітувати справжнє американське видання зі схожою назвою, засноване в 1919 році, яке має гарну репутацію. Легко переплутати два сайти через схожість доменних імен. Контактна інформація на фейковому сайті є неповною або незрозумілою, з використанням заповнювача тексту, що підкреслює його сумнівну надійність. «Видання» описує себе як еталон журналістики, проте публікує суперечливі статті, що не відповідають стандартам об'єктивності та чесності, а дублюють фейки російської пропаганди, особливо щодо ЗСУ.

Вони також виявили профіль «продюсера» в соціальній мережі Х, звідки, ймовірно, походили твіти, у яких інформацію поширено вперше. На час написання цього тексту доступ до сторінки був обмежений, проте існує архівована копія. Використовуючи інструмент для ідентифікації осіб PimEyes, аналітики VoxCheck встановили, що фотографія насправді належить венесуельському хірургу Генрі Гарсії. Отже, фальшивий акаунт нібито продюсера Paramount Pictures на платформі Х було створено спеціально для публікації інформації про неіснуючий фільм «Ціна перемоги».

Сценарій згаданого фільму, який дають пропагандисти, теж виглядає досить неправдоподібно. Наприклад, в одній зі сцен президента Зеленського запитують про велич України, на що він відповідає критикою ситуації в країні, зокрема згадуючи роки під владою режиму і олігархів, обмеження свободи слова та порушення прав людини. Важко повірити, що українська студія дала б згоду на такий сценарій у теперішніх умовах.

До того ж пропагандисти згадують, що співпраці між Paramount Pictures і студією «Квартал 95» нібито посприяв режисер Олександр Роднянський через його компанію AR Content Studio, яка раніше працювала з Paramount TV. Проте немає публічно доступної інформації, яка підтверджувала б цю співпрацю. У 2022 році Роднянський справді згадував про плани зняти фільм з американською компанією Anonymous Content про російське вторгнення в Україну на основі статті Пітера Померанцева «We Can Only Be Enemies», з Мирославом Слабошпицьким як режисером. Про стадію реалізації цього проєкту наразі інформації немає.

Paramount Pictures, «Квартал 95», Джеймс Менголд, Шон Пенн, а також Джеремі Реннер теж не оголошували про створення фільму «Ціна перемоги» про Президента України. Жодне надійне світове чи українське медіа не підтверджувало цієї інформації. Крім того, на сайті IMDb, що є найбільшим ресурсом про кіно, немає інформації про зйомки такого фільму про Зеленського.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть дискредитувати Зеленського. Мовляв, поки в Україні скрута, президент витрачає купу коштів на фільм про самого себе. «Детектор медіа» спростовував й інші фейки, спрямовані на дискредитацію Зеленського.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись