Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У приватному листуванні дружини військових нібито розповідають про те, як командування ЗСУ приховує великі втрати та не виплачує кошти родинам загиблих

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах буцімто справжнє листування між дружинами військовослужбовців Збройних сил України. У цих повідомленнях стверджується, що керівництво ЗСУ нібито приховує реальні втрати серед військових та ухиляється від виплат сім'ям загиблих. Ця інформація є неправдивою.

На неї звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що це «листування» поширюють тільки російські та проросійські телеграм-канали. Тексти повідомлень мають формалізований характер.

З фотографій видно, що повідомлення відправлялись із регулярними інтервалами по одній хвилині, незалежно від довжини тексту. Навряд чи жінка, яка щойно дізналася про смерть свого чоловіка, могла б так точно дотримуватися цих інтервалів у відповідях.

У повідомленнях також трапляється неправильне використання імені Артем. Спочатку одна з дружин називає свого чоловіка цим іменем, потім використовує скорочену форму «Тема», тоді як українською це буде «Тьома», а російською — «Тёма». Отже, можна припустити, що текст було некоректно перекладено з російської.

Тексти цього листування переповнені російськими стереотипами про великі втрати ЗСУ, відсутність виплат, неспроможність командування та заклики до вбивства командирів. Насправді, втрати української сторони значно менші, ніж це висвітлюється в російських медіа. Президент України Володимир Зеленський згадував кількість загиблих — 31 тис. за два роки повномасштабного вторгнення.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати Збройні сили України. "Детектор медіа" спростовував інші подібні фейки, створені проти ЗСУ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись