Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Посольство України в Таджикистані нібито вербувало бійців для теракту в «Крокус Сіті Холі»

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито Посольство України в Таджикистані розмістило допис із контактами Міжнародного легіону оборони України для залучення громадян Таджикистану до теракту, що нещодавно стався в Москві. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що на сайті Легіону за вказаною в дописі адресою проводяться оновлення. Натомість інформація та контакти Міжнародного легіону доступні через іншу вебадресу та в соціальних мережах, де зазначена єдина електронна адреса для звернень. Перевірка через сервіс Hunter підтвердила існування зазначеної електронної пошти, яка не є публічно доступною.

До того ж пропагандистські джерела вказали реальний контактний номер Легіону, який було оновлено разом з адресою сайту. Проте попередні номери телефонів, вказані на старій версії сайту, та номер, зазначений у фальшивому повідомленні, не збігаються з офіційними контактами Посольства України в Таджикистані.

Згідно з українським законодавством, іноземці, які приєднуються до військових формувань України, повинні відповідати певним критеріям, включаючи законне перебування на території країни та відсутність судимостей.

Російська пропаганда використовує подібні вигадки, щоб звинуватити Україну в залученні до терористичного акту, відповідальність за який на себе взяли представники «Ісламської держави». МЗС України рішуче відкидає будь-які звинувачення у причетності до тероризму, підкреслюючи зобов'язання України перед міжнародними антитерористичними конвенціями.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись