Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: «Білдерберзький клуб»

Пропагандисти використовують різні конспірологічні рухи для виправдання агресії Росії проти України. У цьому випадку йдеться про «Білдерберзький клуб» — реальну приватну щорічну зустріч світових лідерів. Першочергово її проводили для того, щоб запобігти світовій війні, однак зараз, за словами її учасників, це — нефільтрована дискусія щодо майбутнього світу. 

Однак конфіденційність навколо групи призвела не лише до різноманітних критичних висловлювань щодо неї та її діяльності з різних політичних позицій, але й до низки теорій змови. Різні категорії конспірологів мають різні версії щодо намірів групи. Деякі ліві або менш специфічно зорієнтовані політичні угруповання звинувачують групу Білдербергу або в таємному нав’язуванні, або загалом підтримці капіталістичного панування та корпоративної сили, тоді як праві активісти та російські пропагандисти — у нав’язуванні або сприянні створенню світового уряду та глобальній планованій економіці. Праві конспірологи зазвичай розглядають групу як центральний директивний орган або принаймні приписують її ролі значну важливість, тоді як більшість лівих або аполітичних конспірологів розглядають її лише як одну з інституцій, які допомагають просувати міжнародні корпоративні інтереси та ідеологію.

У серпні 2010 року колишній президент Куби Фідель Кастро написав статтю для газети Комуністичної партії Куби «Гранма», в якій він посилається на книгу 2006 року Даніеля Естуліна «Таємниці клубу Білдерберг», яка, за словами Кастро, описує «зловісні групки лобістів Білдербергу». Мовляв, вони маніпулюють громадськістю «для встановлення світового уряду, який не знає кордонів і не відповідає ні перед ким, крім самого себе».

Росія поширює цю теорію, наголошуючи, нібито війна в Україні — це теж план цього клубу. Мовляв, не Росія почала її, а Росію підставили. Ця теорія є ще однією формою теорії «світового уряду», про яку ми писали раніше. Згідно з нею, світом керує окрема еліта, яка створює купу криз заради зменшення кількості населення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись