Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На відео із інтерв'ю німецької чиновниці помітили автобус із написом «Зеленський — чорна діра»

Російські пропагандистські медіа поширюють уривок відео з інтерв'ю німецької депутатки Бундестагу, де нібито видно автобус із написом «Зеленський — чорна діра». За інформацією кремлівських медіа, такий транспорт з'явився на вулицях Берліна. Також у дописах у мережі йдеться, що водія вже оштрафували за напис на його транспорті. Однак уся ця історія — вигадка російської пропаганди.

Як зазначають аналітики Vox Ukraine, на відео — інтерв'ю німецької депутатки Ніни Шеєр для видання Die Welt, яким вона поділилася на своїй сторінці у фейсбуку. Одяг та місце фільмування ідентичні тим, що й на відео з автобусом. У записі з інтерв'ю приблизно на третій хвилині з'являється вже відомий нам автобус, однак добре видно, що напис там зовсім інший: «Busmobil 24».

Також у німецьких ЗМІ немає жодної згадки про існування автобуса з написом «Зеленський — чорна діра», як немає і жодних повідомлень про штрафування водія.

Подібними фейками Росія намагається дискредитувати українську владу. З початком повномасштабного вторгнення це відбувається постійно. Нещодавно ворожі медіа поширювали інформацію, що Міністр оборони нібито радів, що українці стали «щитом» для НАТО. Не залишає без уваги агітпроп і Володимира Зеленського, повідомляючи про карикатури на обкладинках закордонних журналів або що він та інші чиновники примножили свої статки у 2022 році.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись