Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні заборонять називати зайця «русаком»

Російські медіа поширюють інформацію, що в Україні нібито планують заборонити називати зайця «русаком». Мовляв, така назва асоціюється з росіянами та Росією. Як доказ пропагандисти наводять нібито відеозапис прямого ефіру на українському телеканалі «1+1». На ньому під час сюжету про оборону Донецького аеропорту у 2014–2015 роках у стрічці новин нібито зазначили: «Сірого зайця» заборонять називати «зайцем-русаком» — Верховна Рада України». Це — фейк.

Фактчекери StopFake виявили, що уривок, що ширився мережею, був відредагований. В офіційному акаунті програми «ТСН» на фейсбуці є повна версія трансляції марафону новин за 16 січня з сюжетом журналістів телеканалу «Рада» про бої за Донецький аеропорт, який використали пропагандисти. Оригінальне відео у стрічці новин містить інформацію з посиланням на CNN, що у Білому домі вважають спроби Росії деморалізувати українців вкотре проваленими.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються підживити наратив, що українці — нацисти та русофоби, які ненавидять все, що пов’язано з росіянами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись