Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні заборонять називати зайця «русаком»

Російські медіа поширюють інформацію, що в Україні нібито планують заборонити називати зайця «русаком». Мовляв, така назва асоціюється з росіянами та Росією. Як доказ пропагандисти наводять нібито відеозапис прямого ефіру на українському телеканалі «1+1». На ньому під час сюжету про оборону Донецького аеропорту у 2014–2015 роках у стрічці новин нібито зазначили: «Сірого зайця» заборонять називати «зайцем-русаком» — Верховна Рада України». Це — фейк.

Фактчекери StopFake виявили, що уривок, що ширився мережею, був відредагований. В офіційному акаунті програми «ТСН» на фейсбуці є повна версія трансляції марафону новин за 16 січня з сюжетом журналістів телеканалу «Рада» про бої за Донецький аеропорт, який використали пропагандисти. Оригінальне відео у стрічці новин містить інформацію з посиланням на CNN, що у Білому домі вважають спроби Росії деморалізувати українців вкотре проваленими.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються підживити наратив, що українці — нацисти та русофоби, які ненавидять все, що пов’язано з росіянами.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join