Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція СБУ заарештувала чоловіка за те, що він в окупації випікав хліб

Проросійські та окупаційні телеграм-канали розповідають, що нібито СБУ заарештувала мешканця Куп’янська за те, що він випікав і продавав місцевим хліб під час перебування під російською окупацією. Мовляв, це ще один прояв «терору київського режиму». Це  — маніпуляція. 

Насправді колишнього головного інженера «Куп’янського комбінату хлібопродуктів» звинувачують у співпраці з державою-агресором. Затриманому дорікають тим, що він  допомагав росіянам вивозити українське зерно на територію Росії, до Ростова-на-Дону.

Як пише StopFake, чоловік не лише відкрито підтримував окупаційну владу, а й силоміць забрав у головного бухгалтера підприємства печатки, штампи, статутні документи та особисті справи працівників, а потім передав їх представникам окупаційної адміністрації. За це окупаційна адміністрація Куп’янська призначила його головою створеного росіянами підприємства «Продовольчі ресурси», яке вивозило українське зерно з тимчасово окупованої території до Росії.

Російська пропаганда систематично поширює фейки щодо ситуації на звільнених територіях України. Раніше вони розповідали, що пенсіонера з Куп’янська судитимуть за організацію футбольних матчів під час окупації, а в Херсоні українські військові розпочали репресії проти мирних людей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись