Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На українському телеканалі показали карту України без тимчасово окупованих територій

У мережі поширюють скриншот нібито з етеру телеканалу «1+1», де під час прогнозу погоди карту України показали без тимчасово окупованих Росією територій. Це не так.

Насправді в етері показали цілу карту з кордонами України. На фото, яке поширили в мережі, зображені логотипи одразу двох окремих програм: «Сніданок з 1+1» та «ТСН». Фактчекери VoxCheck встановили, що стоп-кадр, який поширювали в мережі, взяли з програми «Сніданок з 1+1» за 5 грудня. Про це свідчить ідентичне тло на оригінальному та відредагованому зображенні. У програмі показали не лише повну карту України, ба більше — прогноз погоди почали розповідати саме зі Сходу України.

У такий спосіб пропагандисти намагаються просувати меседж, що тимчасово окуповані території «перейшли» до Росії. Агітпроп не вперше поширює фейкові карти. Раніше писали, що нібито на саміті G20 розмістили банер з картою РФ, що охоплює тимчасово окуповані області України; в іспанських підручниках з’явилася карта Росії з Херсоном, Запоріжжям та окупованою територією Донбасу; німецький телеканал ZDF показав карту України без окупованих Росією територій.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись