Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німецький телеканал ZDF показав карту України без анексованих Росією територій

Російські медіа та деякі користувачі в інтернеті поширюють повідомлення про те, що німецький державний телеканал ZDF у випуску новин використав нову карту України — без анексованих Росією територій. Сюжет нібито був присвячений відімкненню води та світла, а позаду ведучої був екран із новою картою — без Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей і Криму. Про це пише Stop Fake.

Однак поширюване зображення було відредаговане – на тло навмисно додано карту України без анексованих і тимчасово окупованих Росією територій України. Про це на своїй сторінці в Twitter повідомив сам телеканал ZDF. У повідомленні йдеться, що поширена в мережі фотографія – це відредагований кадр із новинної програми Heute Journal від 10 жовтня, а сюжет стосувався розслідування диверсій на газогонах. У ZDF також запевнили: вони ніколи не використовували таку «карту» України.

Російські пропагандисти створили цей фейк, щоб підтвердити нібито «визнання» німецьким державним телеканалом входження загарбаних територій до складу Росії. Так вони хочуть показати, що міжнародна спільнота приймає «нову реальність» та поступово погоджується з загарбанням Росією частин України. Це не перший випадок редагування скриншотів з телеекрана. У такий спосіб пропагандисти викривляють реальність, вигадуючи факти, яких не було, на підтримку своїх меседжів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись