Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Києві пенсіонери б’ються за дефіцитний цукор

Відео штовханини у супермаркеті за участі десятків осіб похилого віку розганяють у проросійських телеграм-каналах. Нібито його зняли нещодавно в Києві.

Як з’ясували фактчекери Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, російські пропагандисти видали за киян жителів російського Омська. Цьому відео вже п’ять років, у травні 2017 року супермаркет в Омську встановив акційну знижку на цукор (мінус три рублі за кілограм), і це викликало неабиякий ажіотаж серед покупців. Відео, зроблене в магазині, набрало сотні тисяч переглядів, а місцеві телеканали навіть робили про нього сюжети.

У березні в багатьох російських містах ситуація повторилася. Щоправда, спровокували її не знижки, а повномасштабне вторгнення в Україну та поширення чуток про майбутній дефіцит.

Російські пропагандисти регулярно звертаються до теми продовольчої кризи в Україні, щоб залякати та посіяти паніку серед українців, а також показати, як в Україні все погано. 10 жовтня, коли росіяни обстріляли ракетами центр Києва, вони поширювали, начебто в магазинах в Києві закінчуються продукти.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись