Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Києві пенсіонери б’ються за дефіцитний цукор

Відео штовханини у супермаркеті за участі десятків осіб похилого віку розганяють у проросійських телеграм-каналах. Нібито його зняли нещодавно в Києві.

Як з’ясували фактчекери Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, російські пропагандисти видали за киян жителів російського Омська. Цьому відео вже п’ять років, у травні 2017 року супермаркет в Омську встановив акційну знижку на цукор (мінус три рублі за кілограм), і це викликало неабиякий ажіотаж серед покупців. Відео, зроблене в магазині, набрало сотні тисяч переглядів, а місцеві телеканали навіть робили про нього сюжети.

У березні в багатьох російських містах ситуація повторилася. Щоправда, спровокували її не знижки, а повномасштабне вторгнення в Україну та поширення чуток про майбутній дефіцит.

Російські пропагандисти регулярно звертаються до теми продовольчої кризи в Україні, щоб залякати та посіяти паніку серед українців, а також показати, як в Україні все погано. 10 жовтня, коли росіяни обстріляли ракетами центр Києва, вони поширювали, начебто в магазинах в Києві закінчуються продукти.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join