Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В іспанських підручниках з’явилася карта Росії з Херсоном, Запоріжжям та окупованою територією Донбасу

Таку інформацію поширили російські медіа. Росіяни запевняють, що навчальний посібник виданий у Барселоні – столиці Каталонії та що це натяк на бажанні Каталонії відокремитися від Іспанії за допомогою референдумів. Це – неправда.

Аналітики Stopfake з’ясували, що росіяни поширили карту з підручника з географії для шостого класу, який виданий не в Іспанії, а Міністерством народної освіти Мексики  у 2016 році.

На оригінальній карті видно, що Україну зображено у межах 1991 року. У Росії звичайну карту відредагували за допомогою фоторедактора із пропагандистською метою.

Російські пропагандисти намагаються переконати, що ЄС нібито визнав тимчасово окуповані Росією території. Насправді ЄС не визнав так званого референдуму, а у відповідь на анексію Херсонщини, Донеччини, Луганщини та Запорізької області, запровадив санкції за його організацію.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись