Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На шпальті французької газети нібито розмістили фото Володимира Зеленського зі спортсменом, якого знудило

Прокремлівські телеграм-канали поширюють нібито обкладинку французької газети Libération. На ній можна побачити спортсмена Тайлера Міславчука, якого знудило під час змагань на Олімпійських іграх, і фото Володимира Зеленського під ним.

Аналітики проєкту VoxCheck узялися за цей кейс і з’ясували, що зображення шпальти відредагували. На оригінальній обкладинці замість фото тріатлоніста Тайлера Міславчука розміщений напис про удари Ізраїлю по Лівану та Ірану.

1 серпня 2024 року газета Libération справді опублікувала новий випуск, на першій шпальті якого, зокрема, було фото Володимира Зеленського із заголовком «Відновити нашу територіальну цілісність, але не лише за допомогою зброї». Однак у цьому випуску відсутнє зображення тріатлоніста Тайлера Міславчука, якого знудило після запливу в річці Сена на Олімпійських іграх 2024 у Парижі.

Справжня обкладинка — VoxCheck

Власне, ми фіксували чимало фейків, спрямованих на дискредитацію Володимира Зеленського: пропагандисти використовували несправжні рекламні банери, обкладинки журналів, графіті, створювали окремі мультиплікаційні твори, розміщували обличчя Зеленського на різних товарах широкого вжитку (наприклад, на презервативах). За допомогою російського агітпропу Зеленський зміг постати в різноманітних ролях, зокрема: марнославною людиною, яка витрачає всі бюджетні кошти лише на себе; карателем-сатаністом, що нищить українське церковне надбання; особою з наркозалежністю; крадієм західних грошей; лялькою-маріонеткою, керованою Заходом; нелюдом, який кидає на фронт «усіх підряд» тощо.

Фейкова обкладинка — VoxCheck
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись