Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські біженці нібито підкинули голову свині у Берлінську мечеть — сайт Berliner-wochenzeitung

У пропагандистських телеграм-каналах поширюють інформацію, нібито українські біженці підкинули голову свині в одну з мечетей у Німеччині. У пості стверджується, що співробітники Берлінської мечеті виявили усередині храму свинячу голову, загорнуту у прапор Палестини з написом: «Україна підтримує Ізраїль».

Аналітики VoxCheck пояснили, що Berliner-wochenzeitung — сайт-підробка, створений росіянами. До прикладу, речник німецької поліції та представник мечеті повідомили, що це фейкова новина.

За допомогою зворотного пошуку в гугл вдалося встановити, що сайт має лише 10 сторінок з публікаціями —  першу новину додали 18 червня. Після 5 липня новини на сайті не оновлювалися. Сайт «видання» не містить жодної інформації про команду авторів та редакторів, власників, а також контактної інформації, зокрема пошти або соціальних мереж. 

У власних матеріалах сайт Berliner-wochenzeitung поширює антиукраїнські наративи, зокрема створює образ росії як жертви, поширює дезінформацію про те, що Україна нібито завдає ударів по мирному населенню, а не військових об’єктах Росії тощо.

Скриншот — VoxCheck
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись