Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські біженці нібито підкинули голову свині у Берлінську мечеть — сайт Berliner-wochenzeitung

У пропагандистських телеграм-каналах поширюють інформацію, нібито українські біженці підкинули голову свині в одну з мечетей у Німеччині. У пості стверджується, що співробітники Берлінської мечеті виявили усередині храму свинячу голову, загорнуту у прапор Палестини з написом: «Україна підтримує Ізраїль».

Аналітики VoxCheck пояснили, що Berliner-wochenzeitung — сайт-підробка, створений росіянами. До прикладу, речник німецької поліції та представник мечеті повідомили, що це фейкова новина.

За допомогою зворотного пошуку в гугл вдалося встановити, що сайт має лише 10 сторінок з публікаціями —  першу новину додали 18 червня. Після 5 липня новини на сайті не оновлювалися. Сайт «видання» не містить жодної інформації про команду авторів та редакторів, власників, а також контактної інформації, зокрема пошти або соціальних мереж. 

У власних матеріалах сайт Berliner-wochenzeitung поширює антиукраїнські наративи, зокрема створює образ росії як жертви, поширює дезінформацію про те, що Україна нібито завдає ударів по мирному населенню, а не військових об’єктах Росії тощо.

Скриншот — VoxCheck
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join