Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Невідомі поширюють підробний сюжет нібито французького видання Le Figaro у якому йдеться про «українського біженця-вбивцю»

У анонімних телеграм-каналах поширюють нібито відеосюжет французького видання Le Figaro у якому розповідається про вбивство двадцятиоднорічної жінки у день закриття Олімпійських ігор від «рук українського біженця». До публікацій додають іще скриншот новинного матеріалу з сайту видання.

Проте це відео підроблене. В оригінальному сюжеті нема вставки про те, що підозрюваний за скоєння злочину «український біженець». Узагалі у відеоматеріалі не вказують національності обвинуваченого. Є лише інформація, що це сорока дев'ятирічний чоловік, який не розмовляє французькою. Додаткової інформації в інтересах слідства не додавали. 

Так агітпроп лишень намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу для ЄС — і все це для того, аби зменшити підтримку України серед населення різних країн Європи. Методи та меседжі подібних маніпуляції «Детектор медіа» детального аналізував у власному дослідженні. Російська пропаганда від початку великої війни в Україні намагається дискредитувати біженців, які вимушено покинули Україну, щоби врятувати своє життя. Пропагандисти регулярно поширюють фейки про них; називають біженців «утриманцями»; стверджують, що вони виїхали за кордон не задля безпеки, а заради наживи; переконують, що мешканці країн, які прийняли українських біженців, невдоволені поведінкою українців тощо. Це потрібно пропагандистам, щоб застовпити думку, що українці — «поганці», які не цінують допомогу, яку надають їм мешканці інших країн; користуються добротою мешканців інших країн; займають робочі місця місцевого населення, а на допомогу їм витрачаються кошти та ресурси, які ефективніше було б використати на громадян країни, яка приймає українських біженців.

Фейкова вставка із сюжету; текст українською: «З'ясувалося, що це був [підозрюваний у вбивстві] двадцятивосьмирічний український біженець».
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись