Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Невідомі поширюють підробний сюжет нібито французького видання Le Figaro у якому йдеться про «українського біженця-вбивцю»

У анонімних телеграм-каналах поширюють нібито відеосюжет французького видання Le Figaro у якому розповідається про вбивство двадцятиоднорічної жінки у день закриття Олімпійських ігор від «рук українського біженця». До публікацій додають іще скриншот новинного матеріалу з сайту видання.

Проте це відео підроблене. В оригінальному сюжеті нема вставки про те, що підозрюваний за скоєння злочину «український біженець». Узагалі у відеоматеріалі не вказують національності обвинуваченого. Є лише інформація, що це сорока дев'ятирічний чоловік, який не розмовляє французькою. Додаткової інформації в інтересах слідства не додавали. 

Так агітпроп лишень намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу для ЄС — і все це для того, аби зменшити підтримку України серед населення різних країн Європи. Методи та меседжі подібних маніпуляції «Детектор медіа» детального аналізував у власному дослідженні. Російська пропаганда від початку великої війни в Україні намагається дискредитувати біженців, які вимушено покинули Україну, щоби врятувати своє життя. Пропагандисти регулярно поширюють фейки про них; називають біженців «утриманцями»; стверджують, що вони виїхали за кордон не задля безпеки, а заради наживи; переконують, що мешканці країн, які прийняли українських біженців, невдоволені поведінкою українців тощо. Це потрібно пропагандистам, щоб застовпити думку, що українці — «поганці», які не цінують допомогу, яку надають їм мешканці інших країн; користуються добротою мешканців інших країн; займають робочі місця місцевого населення, а на допомогу їм витрачаються кошти та ресурси, які ефективніше було б використати на громадян країни, яка приймає українських біженців.

Фейкова вставка із сюжету; текст українською: «З'ясувалося, що це був [підозрюваний у вбивстві] двадцятивосьмирічний український біженець».
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join