Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У мережі поширюють фото з ознаками маніпулювання, яке нібито демонструє «сучасний стан» України

У соціальних мережах та анонімних телеграм-каналах поширили фото із підписом «на одному фото ви можете бачити всю Україну в мініатюрі» й описують світлину:

«Пенсіонери голодують і змушені жебракувати. Народ намагається жити колишнім життям і виживати. Людолови [так пропагандисти назвали працівників ТЦК — «ДМ»] шукають чергову жертву. На паркані свастика. На асфальті реклама наркотиків».

Фото фейкової публікації

Однак як показує інструмент аналізу втручань у фото сервісу InVid, є втручання у зображення в районі: назви ресурсу, де буцімто можна прибрати наркотики; свастики й ніг військовослужбовців. 

Результат аналізу на втручання фото 
Ноги військових не мають ступень і починаються ніби з-під землі.

Встановити джерело публікації фото не вдалося. Найдавніший приклад поширення фото, який дає інструмент TinEye, це — 14 червня 8 ранку. Це пізніше за дату публікації в анонімних та проросійських телеграм-каналах.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись