Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк . На «Азовсталі» українські військові вбили натівських офіцерів та солдатів.

Російська пропаганда раз за разом вдається наступного прийому: спочатку вигадує фейки, а потім стверджує, що відсутність підтверджень цих фейків – це новий доказ їхньої справжності.

Яскравий приклад такої схеми – вигадка про присутність різноманітних «генералів НАТО» та цілих натівських підрозділів на заводі «Азовсталь». Російськи ЗМІ поширювали ци вигадки місяцями з початку ввійни, звітували про їхнє начебто попадання в полон, поширювали постійну дезінофрмацію про те, що українські військові не могли б самі так тривало обороняти Маріупіль та завод. Але коли серед полонених не знайшлося «натівських генералів», та лише два іноземці-добровольця замість «загонів солдат», - вони вигадали історію про те, що начебто українські військові вбили та сховали тіла всіх цих вигаданих найманців. Такий фейк з кінця травня почали поширювати російськи ЗМІ із посиланням на невідомого «американського експерта».

«Коли реальних перемог немає, доводиться перемагати НАТО у фейках», — пише у повідомленні про цей фейк Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись