Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк «Високоточні» російськи ракети знищили цеха заводу Мотор-Січ, де доробляли безпилотники Bayraktar.

Російський пропагандист Дмитро Кисельов в програмі «Вести недели» продовжив поширювати фейк про те, що начебто українськи виробники модіфікували турецькі безпілотники Bayraktar «контейнерами з розпилювачами» за допомогою яких начебто збиралися розпилювати віруси. Цей фейк з’явився наприкінці березня, але тепер отримав подовження. Кисельов стверджує, що ця модифікація беспілотника була розроблені на заводі «Мотор-Січ», яку росіяни «знищили високоточними ракетами» на минулому тижні. На доказ існування таких «дороблених» байрактарів в сюжеті російськи пропагандисти показали невідомо ким зроблений маленький квадрокопетр з контейнером, пише Insider.

Як видно, пропагандисти вигадують фейки заздалегідь: коли 25 травня росіяни обстріляли Запоріжжя чотирма ракетами (одну знищило українське ПВО), вони видали цей обстріл за «знищення потужностей заводу Мотор-Січ». Українське військове керівництво не повідомляло про влучення по цехам заводу. Але точно відомо, що ракети влучили в торгівельний центр та інші цивільні об’єкти. Загинула одна людина, ще троє отримали поранення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись