Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк . «Азовці» мали при собі гроші та золото з ювелірних магазинів Маріуполя, коли потрапили в полон.

Черговий фейк поширюють російськи медіа про бійців «Азову». Вони стверджують, що виявили саме в бійців полку «Азов», які вийшли з «Азовсталі», з собою були гроші – євро, долари та гривні, а також багато золоту. Програма «Вєсті» навіть зняла сюжет, який має назву «Золото Азову», де поширював цей фейк, посилаючись на єдину заяву «представника ДНР». Жодних доказів існування золота чи грошей він не навів.

Але при цьому в сюжеті є звичайні для пропаганди логічні лакуни. Наприклад, журналіст розповідає, що військові «Азову» начебто всіляко намагалися сховатися серед інших військових та цивільних, які перебували на заводі та також покинули його територію та потрапили в полон. Але, як стверджують бойовики т.з. «ДНР», у всіх азовців є «відмінна риса: у кожного з них при собі велика сума грошей, причому долари, євро, гривні та дуже багато золота з бірками». Чому люди, які намагалися «сховатися» серед інших, мали цю «відмінну рису», причому всі одразу, глядачам не пояснювали.

Це – чергова спроба дискредитувати бійців «Азова»,причому зроблена за «зрозумілими» для глядачів каналу лекалами: якщо самі російські військові – мародери та постійно крадуть речі в українських квартирах чи грабують магазини, вони повинні повірити, що і українські військові вчиняють так само.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись