Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк . Міжнародний Комітет Червоного Хреста збирав дані про «здорові органи дітей».

Російськи пропагандистські канали поширили відео, зняте в офісі Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Маріуполя, на яких начебто видно брошури «про навчання дітей використовувати зброю», а також «інкубатори» та«медичні карти дітей», в яких начебто позначені здорови органи дітей та вказані дані їхніх батьків. Автори цього відео стверджують, що ці карти – доказ того, що «МКЧХ» причетний до «торгівлі дитячими органами». На підстав цих вигадок російський Слідчий комітет почав «перевірку» роботи МКЧХ, а російські ЗМІ – масово поширювати цей фейк.

МКЧХ офіційно спростував цю маячню: в офісі організації були брошури про те, як поводитися в зонах, де багато вибухонебезпечних предметів, у тому числі, мін – і ці матеріали є у вільному доступі в інтернеті. Деякі з них потрібні для людей, які власне займаються знешкодженням та розмінуванням районів. Щодо «медичних карт дітей», то Комітет не збирає такі дані. Інкубатори, вказує МКЧХ в своїх заяві, потрібні людям, які планують вирощувати птицю – власне, в рамках узгоджених з державою агроекономічних програм.

Нагадаємо, що російська пропаганда останні вісім років постійно просуває наратив про те, що Україна є « постачальником запчастин для американців та європейців», та перетворилася на центр нелегальної трансплантології та торгівлі органами. Це – відверта брехня, яка не має під собою жодних фактів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись