Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake . Міжнародний Комітет Червоного Хреста збирав дані про «здорові органи дітей».

Російськи пропагандистські канали поширили відео, зняте в офісі Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Маріуполя, на яких начебто видно брошури «про навчання дітей використовувати зброю», а також «інкубатори» та«медичні карти дітей», в яких начебто позначені здорови органи дітей та вказані дані їхніх батьків. Автори цього відео стверджують, що ці карти – доказ того, що «МКЧХ» причетний до «торгівлі дитячими органами». На підстав цих вигадок російський Слідчий комітет почав «перевірку» роботи МКЧХ, а російські ЗМІ – масово поширювати цей фейк.

МКЧХ офіційно спростував цю маячню: в офісі організації були брошури про те, як поводитися в зонах, де багато вибухонебезпечних предметів, у тому числі, мін – і ці матеріали є у вільному доступі в інтернеті. Деякі з них потрібні для людей, які власне займаються знешкодженням та розмінуванням районів. Щодо «медичних карт дітей», то Комітет не збирає такі дані. Інкубатори, вказує МКЧХ в своїх заяві, потрібні людям, які планують вирощувати птицю – власне, в рамках узгоджених з державою агроекономічних програм.

Нагадаємо, що російська пропаганда останні вісім років постійно просуває наратив про те, що Україна є « постачальником запчастин для американців та європейців», та перетворилася на центр нелегальної трансплантології та торгівлі органами. Це – відверта брехня, яка не має під собою жодних фактів.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join