Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Мессі закликав Зеленського «забрати» українських біженців з Європи додому

У соціальних мережах поширюють фото відомого футболіста Ліонеля Мессі. На світлині він нібито тримає аркуш паперу з текстом «Зеленський іди …». У коментарях пишуть, буцімто, на відкритті Чемпіонату світу з футболу Мессі висловив свою думку про українських біженців: «Я втомився дивитися на цю безглузду війну! Зеленський, бери своїх і виганяй їх з Європи, ми знаємо правду!». Це — неправда.

Як пишуть фактчекери проєкту MythDetector, фото Ліонеля Мессі змінено програмним забезпеченням. На оригінальному фото, зробленому у 2014 році, Мессі тримав аркуш паперу з написом «Fuerza Luca», підбадьорюючи 9-річного фаната, який хворів на рак. Також у відкритих джерелах немає закликів Мессі до Володимира Зеленського.

Російська пропаганда систематично викоритовує фейкові фото та спотворені цитати публічних осіб для просування дезінформаційних меседжів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись