Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія відступила з Херсона, бо Україна хотіла підірвати Каховську дамбу

Такий меседж російська пропаганда поширює на Західну авдиторію. Мовляв, російські війська відступили з Херсона через побоювання, що українські сили підірвуть дамбу на сусідній Каховській гідроелектростанції. Повінь могла б спричинити смерть багатьох військових і мирних жителів. 

На поширення меседжу звернули увагу фактчекери EU vs Disinfo. Насправді українська військова розвідка  21 жовтня повідомила, що російська армія виставила на дорозі, що перетинає дамбу, дві військові машини з вибухівкою. Дамба Каховської ГЕС заввишки 30 метрів стримує 18 мільйонів кубічних метрів води. Підрив дамби міг спричинити величезні підтоплення Херсона та менших населених пунктів довкола. Також був би суттєвий вплив на роботу Запорізької АЕС, оскільки цей об'єкт нерозривно з нею пов'язаний. Після відступу російської армії з Херсона 11 листопада, американська супутникова компанія Maxar повідомила, що помітні нові значні пошкодження дамби в Новій Каховці на Півдні України.

У такий спосіб російська пропаганда вкотре намагається перекласти відповідальність за власні злочини на Україну. Раніше пропагандисти писали, що через «подвійну евакуацію» Херсон стане містом-привидом. Нібито херсонці, які не захотіли жити «в Росії», тепер страждають в Україні. Також писали, що Херсон залишається частиною Росії й нібито Зеленський переконався у цьому на власні очі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись