Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський на власні очі переконався, що Херсон — російське місто

Таку новину ширять пропагандисти та анонімні телеграм-канали. У їхніх повідомленнях ідеться, що Володимира Зеленського під час приїзду до Херсона холодно зустріли та навіть облаяли. Мовляв, президент розгубився від такої реакції й не знав що робити. Водночас херсонці всім своїм виглядом нібито показують, що Україні тут не раді. Проте це — неправда. 

Насправді за словами фахівців-фактчекерів EU vs Disinfo, ця новина не відповідає дійсності. У звільненому Херсоні журналісти з різних країн записали чимало свідчень місцевих жителів, які вітали українську армію, плакали, дарували українським бійцям квіти та пригощали порціями борщу. Тоді як очевидці розповідали про воєнні злочини, вчинені окупантами. 

Раніше “Детектор Медіа” вже згадував, як пропагандисти назвали відео, зняте херсонцями після звільнення міста, постановчим. 

Пропагандисти намагаються спростувати факт того, що українці чекають на звільнення територій. У такий спосіб вони хочуть виправдати свою тезу, що українці раді бачити Росію на своїх теренах та нібито самі доводять, що вони є частиною Росії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись