Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Мая Санду нібито дозволила використовувати повітряний простір Молдови для винищувачів F-16 після запиту українського МЗС

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах фото нібито офіційного листа від українського Міністерства закордонних справ, у якому Україна робить запит про використання повітряного простору Молдови. Повідомляється, що для обговорення цього питання відбулася зустріч представників генеральних штабів України, Молдови та Румунії з 12 по 16 лютого 2024 року. Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що ця інформація походить виключно з російських та проросійських джерел. Жодні інші медіа або офіційні особи не підтвердили проведення такої зустрічі. Інформація про розміщення військових літаків F-16 на території Молдови та використання її повітряного простору була спростована Міністерством оборони цієї країни.

Молдовське медіа NewsMaker звернулося до Міністерства оборони з проханням уточнити інформацію про використання повітряного простору для українських літаків і отримало відповідь, що ця інформація є хибною і поширюється з метою налякати суспільство. Більше того, ніде не згадується про зустріч представників Румунії, Молдови та України в Кишиневі з 12 по 16 лютого 2024 року. До того ж аналіз «листа» за допомогою інструменту Forensically та ELA виявляє ознаки редагування.

Раніше ті самі проросійські джерела поширювали інформацію про те, що літаки F-16, передані Україні, будуть розміщені в молдовському аеропорту «Меркулешти» біля кордону з Україною. Однак міністр оборони Молдови Анатолій Носатий спростував ці заяви, назвавши їх спробою дестабілізувати ситуацію в країні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись