Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Мая Санду нібито дозволила використовувати повітряний простір Молдови для винищувачів F-16 після запиту українського МЗС

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах фото нібито офіційного листа від українського Міністерства закордонних справ, у якому Україна робить запит про використання повітряного простору Молдови. Повідомляється, що для обговорення цього питання відбулася зустріч представників генеральних штабів України, Молдови та Румунії з 12 по 16 лютого 2024 року. Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що ця інформація походить виключно з російських та проросійських джерел. Жодні інші медіа або офіційні особи не підтвердили проведення такої зустрічі. Інформація про розміщення військових літаків F-16 на території Молдови та використання її повітряного простору була спростована Міністерством оборони цієї країни.

Молдовське медіа NewsMaker звернулося до Міністерства оборони з проханням уточнити інформацію про використання повітряного простору для українських літаків і отримало відповідь, що ця інформація є хибною і поширюється з метою налякати суспільство. Більше того, ніде не згадується про зустріч представників Румунії, Молдови та України в Кишиневі з 12 по 16 лютого 2024 року. До того ж аналіз «листа» за допомогою інструменту Forensically та ELA виявляє ознаки редагування.

Раніше ті самі проросійські джерела поширювали інформацію про те, що літаки F-16, передані Україні, будуть розміщені в молдовському аеропорту «Меркулешти» біля кордону з Україною. Однак міністр оборони Молдови Анатолій Носатий спростував ці заяви, назвавши їх спробою дестабілізувати ситуацію в країні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join