Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція На старих німецьких картах нібито немає України

Російські пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах відео, у якому автор стверджує, що старі німецькі карти, опубліковані в 1881-му та 1908 роках, не містять згадок про Україну або українців. Однак це — викривлення фактів.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що термін «Україна» для позначення території сучасної держави Україна з'явився на мапах європейських картографів ще наприкінці 17 століття.

Український історик Ярослав Грицак пояснює, що слово «Україна» як географічна назва вперше згадується в Київському літописі 12 століття як позначення території Переяславського князівства. Термін мав різні інтерпретації серед українських істориків: Михайло Грушевський вважав, що «Україна» означала Середнє Подніпров'я, а Агатангел Кримський стверджував, що це територія, де пізніше виникла Козаччина. Термін «Україна» почав набувати конкретного географічного значення впродовж 16 століття, а його остаточне закріплення в картографії відбулося завдяки мапам французького інженера Гійома де Боплана в середині 17 століття.

Тому, якщо ретельно дослідити мапу на пропагандистському відео, можна помітити, що територія сучасної України позначена як «Малоросія» або «Мала Русь», що було похідним терміном від «Гетьманщина» або Лівобережної України. Такий підхід російських пропагандистів спрямований на дискредитацію України, проте він не має наукового обґрунтування, оскільки термін «Україна» відомий з давніх часів і використовувався для позначення певних територій.

Відповідно, теза пропагандистів, що на старих картах немає згадок про Україну, є безпідставною.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись