Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Пропагандисти поширюють відео, яке нібито зняв український волонтер про те, як Міноборони видало йому повістку разом із подякою

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах відео, на якому український волонтер нібито отримав подяку та повістку на службу в Збройних силах України від Міністерства оборони. Проте це — фейк.

На нього звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що зразок подяки є чітко регламентованим, а подяка на відео має зовсім інший дизайн та не містить необхідної інформації про наказ Міністра оборони України. Крім того, її текст містить граматичні, орфографічні, пунктуаційні та лексичні помилки, і на ній немає гербової печатки.

Також повістка на відео оформлена з помилками: вона має неправильний шаблон та номер додатка, на фото немає номеру повістки, печатки, використовується застаріла назва міста, а також є граматичні помилки .

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати процес мобілізації в Україні. «Детектор медіа» вже раніше спростовував й інші російські фейки щодо мобілізації в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись