Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Пропагандисти поширюють відео, яке нібито зняв український волонтер про те, як Міноборони видало йому повістку разом із подякою

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах відео, на якому український волонтер нібито отримав подяку та повістку на службу в Збройних силах України від Міністерства оборони. Проте це — фейк.

На нього звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що зразок подяки є чітко регламентованим, а подяка на відео має зовсім інший дизайн та не містить необхідної інформації про наказ Міністра оборони України. Крім того, її текст містить граматичні, орфографічні, пунктуаційні та лексичні помилки, і на ній немає гербової печатки.

Також повістка на відео оформлена з помилками: вона має неправильний шаблон та номер додатка, на фото немає номеру повістки, печатки, використовується застаріла назва міста, а також є граматичні помилки .

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати процес мобілізації в Україні. «Детектор медіа» вже раніше спростовував й інші російські фейки щодо мобілізації в Україні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join