Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Залужний нібито вступив до партії «Європейська солідарність»

Пропагандисти в анонімних телеграм-каналах поширюють фото, на якому показане нібито справжнє посвідчення партії «Європейська солідарність» на ім'я ексголовнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного разом з його фото. Проте це — фотофейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що світлину, яку використовують у фейковому посвідченні, опублікували ще 10 грудня 2019 року, коли Залужного призначили керівником ОК «Північ». Це було за два роки до того, як він став Головнокомандувачем ЗСУ. Також на фото видно погони, на яких є лише дві зірки, відповідно до звання генерал-майор, яке він отримав у 2017 році. У 2021 році йому присвоїли звання генерал-лейтенант, і його погони мають три зірки. З 4 березня 2022 року Залужний став генералом, тож на погонах має бути вже чотири зірки. Додатково фактчекери використали інструмент ELA (Error Level Analysis) у FotoForensics, щоб перевірити фейкове посвідчення. Аналіз показав, що краї документа неоднорідні, а текст на ньому здається стертим. Це може свідчити про те, що фото було редаговане.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб особисто дискредитувати Валерія Залужного та поглибити розкол в українському суспільстві. «Детектор медіа» вже раніше спростовував фейки росіян про Залужного.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись